Praktische Filosofie

Ontdek jezelf door Praktische Filosofie

Inleidende cursus in Praktische Filosofie

BEGINT OP 18 SEPTEMBER

Deze inspirerende cursus reikt je de middelen aan om opmerkzamer te zijn, bewuster in het leven te staan en je springlevend voelen.

Schrijf je hier in!

Leef jouw beste leven

Deze inspirerende cursus van 10 weken is voor iedereen die antwoorden zoekt op de grote levensvragen :

  • Hoe ontwikkel ik innerlijke rust en vrede in een drukke wereld?
  • Hoe toegang krijgen tot mijn innerlijke wijsheid en meer mindful worden?
  • Hoe betekenis en doel aan het leven schenken, hoe mijn werkelijk potentieel ontdekken?
  • Hoe creativiteit doen toenemen en werkelijke vrijheid ervaren ?
  • Wat is de betekenis van rechtvaardigheid en schoonheid in mijn leven?
  • Wie ben ik in waarheid en hoe kan ik zelfredzamer worden te midden van veranderingen?

    Samen met andere studenten die ook op zoek zijn, deze grote vragen onderzoeken en levendige gesprekken voeren zonder examens te hoeven afleggen (wekelijkse sessies van 19.30u tot 21.45u; lesgeld: €90).

Door te putten uit de tijdloze wijsheid van de grote filosofische tradities verschaft de cursus instrumenten en methoden om bewuster te worden en meer uit het leven te halen.

Filosofie betekent ‘de liefde tot wijsheid’ en wijsheid is wat ons helpt om de levenskunst meester te worden. De cursus helpt om wijsheid praktisch toe te passen in het dagelijkse leven.

Ontdek vrede tussen al het gewoel, samen zoeken met anderen en zin in een vlug veranderende wereld – schrijf je in voor deze cursus in Zelf-ontdekking door Praktische Filosofie en klik hier.


10-weken cursus Overzicht week tot week

Schrijf je hier in!
1

INNERLIJKE WIJSHEID & MEDITATIEVE OEFENING

Een praktische methode om innerlijke vrede en stilte te vinden. In het hier en nu komen en een meditatieve oefening. Hoe onze innerlijke wijsheid ontdekken en toepassen in het dagelijkse leven.

2

KEN UZELF

Wat is mijn werkelijk potentieel? Hoe grotere tevredenheid in het leven bereiken en vrij zijn van twijfel en onzekerheid? We kijken naar praktische manieren om te ontdekken wie we werkelijk zijn en hoe we ons ware potentieel kunnen aanboren.

3

GROEIEN IN BEWUSTZIJN

Wat is onze staat van bewustzijn en verandert die tijdens de dag? De wijzen zijn wakker, ontvankelijk en nieuwsgierig. We kijken naar diepere niveaus van bewustzijn, en beschouwen hoe we meer van onszelf bewust kunnen zijn.

4

HET POTENTIEEL VAN HET HEDEN

In het nu leven en met aandacht. We onderzoeken het grote potentieel dat in het moment van nu beschikbaar is. We beschouwen gerichte, gevangen en verspreide aandacht, en hoe die in verband staan tot het verleden, het heden en de toekomst.

5

RECHTVAARDIG LEVEN

Wat betekent het rechtvaardig te leven? Volgens Plato beginnen recht en onrecht niet buiten, maar binnen in ons. Opdat rechtvaardigheid de bovenhand haalt, stelt Plato dat we moeten vermijden om ‘getiranniseerd’ te worden door onze gehechtheden en angsten, die onze rede overschaduwen

6

FUNDAMENTELE ENERGIEËN IN ONS LEVEN

Soms lijken we niet genoeg energie te hebben, of van de verkeerde soort. Een wijs mens kan evenwichtig handelen ondanks deze wisselende condities. We leren hoe verschillende energieën te herkennen, hoe ze te doen groeien en bewaren en hoe ze wijs te gebruiken.

7

DE REDE ONTWIKKELEN

Hoe kunnen we oprechte en ware beslissingen nemen? Iedereen beschikt over rede en we kunnen ze allemaal gebruiken en ontwikkelen. We beschouwen hoe de rede gehinderd wordt en hoe rede praktisch toe te passen in onze beslissingen en handelingen.

8

DE KRACHT VAN SCHOONHEID

Schoonheid kan het hart openen. In deze les bespreken we onze ervaring van schoonheid in haar diverse vormen: zintuiglijk, als gedachte, gevoel, karakter en gedrag. Plato’s idee van absolute schoonheid – ‘wat geen geboorte of dood kent, noch groei of aftakeling’.

9

EENHEID IN VERSCHEIDENHEID

Wat betekent het eenheid in ons leven te vinden? De wijze mens zoekt de eenheid in het leven, wat toelaat om de zichtbare verscheidenheid te zien als een aspect van het ene. Op deze manier bekeken heeft het leven de beste kans om vervullend en gelukkig te zijn.

10

LEEF GETROUW AAN JEZELF

Wat is waarheid? Hoe de waarheid der dingen ontdekken – niet in theorie, maar in onze eigen ervaring? We behandelen de vraag “wie ben ik?” en overzien hoe onze zoektocht naar waarheid verlopen is. We bespreken hoe we dit op onze eigen manier verder in ons dagelijks leven kunnen ontwikkelen.

GEÏNTERESSEERD IN MEER?

Zij die beslissen hun studie verder te zetten voorbij de Inleidende Cursus zijn welkom onderwerpen te onderzoeken als ‘tegenwoordigheid van geest’, ‘vreugde en vrijheid’, in verdere lessenreeksen in de School, en om een introductie tot meditatie te ontvangen.

Om van de praktische filosofie te proeven, bieden we de eerste 3 trimesters aan tegen de prijs van 70€ per stuk (u schrijft zich slechts voor één termijn tegelijk in). Na deze serie van 3 kennismakingsperioden aan 50% van de standaardprijs gelden de standaardtarieven van € 140,- per termijn. 

Voor personen jonger dan 25 jaar worden alle kwartalen aangeboden aan 40€.

Wil je nu registreren?

Schrijf je in voor de volgende 10-weekse introductiecursus Praktische Filosofie te Antwerpen op maandag 18 september van 19.30 - 21.45u

Meer info

Andere talen?

De inleidende cursus Praktische Filosofie wordt gegeven in Antwerpen en Brussel.

Er zijn tevens cursussen beschikbaar in het Frans en Engels.
Bezoek onze Frans- of Engelstalige websites voor volledige informatie.

Proeven van filosofie

De volgende 10-weekse introductiecursus Praktische Filosofie wordt in onze leslokalen gegeven.
De cursus kost € 90 per trimester; na de eerste 3 trimesters is dit  € 140.