Cursussen

Nieuws

Over Ons

Contact

CURSUS PRAKTISCHE FILOSOFIE

Wat is Praktische Filosofie?

Deze cursus reikt je de instrumenten aan om bewuster te leven, meer aanwezig in het nu, en je ten volle te realizeren wie je bent en wat je mogelijkheden zijn.

Hij gaat in op de betekenis van wijsheid en bewustzijn en de ware aard van de mens.
Met de hulp van de grote filosofische stelsels uit Oost en West komen we tot een dieper begrip te komen van onszelf, de wereld en de mensheid.

De cursus toont aan dat in ieder van ons er een onuitputtelijke bron is van energie, welzijn en inzicht en dat dit de sleutel bevat tot een gelukkig, voldoening schenkend en harmonieus leven.De lessen brengen studenten in contact met deze innerlijke bronnen door het uitleggen van basisbegrippen, gevolgd door een bespreking met de studenten van de ervaring opgedaan door het in de praktijk brengen van deze begrippen.

Waarom kennis maken met Praktische Filosofie?

De eisen die het leven aan ons stelt kunnen het soms doen lijken alsof er geen ruimte is voor iets of iemand anders.

Deze cursus schenkt de mogelijkheid om filosofische ideeën te beschouwen en vragen te stellen die er werkelijk toe doen in ons leven. Wie ben ik? Hoe kan ik vrede vinden? Hoe kan ik mijn mogelijkheden ten volle ontwikkelen? Wat is rechtvaardigheid? Hoe kan ik werkelijk gelukkig zijn? Wat is het doel van mijn leven? Wat doe ik hier?

Dit is het soort gesprekken die we graag zouden voeren, maar wat zelden gebeurt.
Men krijgt oefeningen aangereikt die helderheid scheppen in geest en hart, onze aandacht verfijnen en ons meer zelfvertrouwen schenken.

Door de kijk die we op onszelf en op de wereld waarin we leven te verruimen, vinden we meer vervulling en geluk. De uitdagingen blijven, maar we kunnen ze op een effectievere manier het hoofd bieden.

Voordelen

Praktische filosofie leidt tot werkelijke antwoorden op werkelijke vragen. Ze helpt ons om:

  • Onszelf en de wereld beter te begrijpen
  • Ons niveau van bewustzijn, betrokkenheid en creativiteit te verhogen
  • Het ware doel in ons leven te realiseren
  • Een diepere vrede en stilte in onszelf te ontdekken
  • Tevreden te zijn en vrij van stress
  • Harmonieuze relaties te beleven
  • Een hoog niveau van zelfwaardering en werkelijk vertrouwen te genieten
  • Angst en negativiteit uit ons leven te bannen
  • Ons te verbinden met de onbegrensde bron van energie

Inhoud van de cursus   

     Week 1 Praktische Filosofie – wat ons helpt gelukkig en waarachtig te leven. Hoe wijs en met vertrouwen te handelen in alle omstandigheden.  Oefening in Ontwaakt bewustzijn 1.
     Week 2 Zelfkennis – de sleutel tot wijsheid. Trouw aan ons ware zelf.  Bewust in alle omstandigheden.
     Week 3 In het heden leven en open voor de werkelijkheid.  Zelf willen onderzoek. Innerlijke stilte bereiken. De vier staten van aandacht. Oefening in Ontwaakt bewustzijn 2.
     Week 4 Het gebruik van onze innerlijke vermogens. Rechtvaardig leven. Het overwinnen van boosheid en angst.
     Week 5 De rede ontwikkelen. Diepere niveaus van zijn ervaren. Stilte en meditatie.  Het diepere ‘zijn’, voorbij het oppervlakkige.
     Week 6 De kracht van schoonheid. Schoonheid op fysiek, mentaal en oorzakelijk niveau. Absolute schoonheid
     Week 7 Wie ben ik in waarheid ? Je eigen aard begrijpen.  De onveranderlijke waarnemer. Oefening in Ontwaakt bewustzijn 3.
     Week 8 Wie ben ik in waarheid ? Je eigen aard begrijpen.  De onveranderlijke waarnemer. Oefening in Ontwaakt bewustzijn 3.
     Week 9 De energieën en hun effect op lichaam, geest en hart. Wat de natuurenergieën overstijgt. Gevangen en verstrooide aandacht.  Aandacht bij wat werkelijk nodig is.
     Week 10 Het blijvende temidden van het veranderlijke.  Open en gerichte aandacht.  Wie ben ik ?  Oefening in Ontwaakt bewustzijn 3. De liefde tot waarheid.  Wat voor ons ligt.  Bewust leven.

Verdere cursussen

Onze ontdekking van Praktische Filosofie begint met een cursus van 10 weken en gaat dan verder met trimesteriële cursussen van 10 weken over thema’s als geluk, liefde, tegenwoordigheid van geest, vrijheid,… Levendige gesprek, observaties en vragen maken een belangrijk deel uit van de lesavonden. Er zijn 2 leshelften van ongeveer een uur en een pauze van +/- 25 minuten. Tijdens de pauze kunnen de cursisten met mekaar kennis maken en ervaringen en gedachten uitwisselen.

De cursus bieden een volledig praktische benadering van de studie en beoefening van filosofische principes. De cursus is bestemd voor iedereen. Er is geen voorafgaande kennis nodig – enkel het verlangen het leven te onderzoeken en ten volle te beleven.

In de eerste les van de cursus wordt er een zeer eenvoudige oefening aangereikt die toelaat zich te verbinden met innerlijke vrede en stilte in jezelf en ook duidelijker de toestand van je eigen geest en emoties te observeren.

Innerlijke vrede en stilte worden gezien als een sleutel tot een grotere diepte van ervaring in het leven en duidelijker begrip van onszelf. Gedurende de lessen wordt hieraan veel aandacht geschonken en worden oefeningen aangeboden die hierbij kunnen helpen.

Voor hen die beslissen hun studie verder te zetten voorbij de Inleidende Cursus wordt meditatie aangeboden in de daarop volgende trimesters.

 
 

Praktische Info

Een cursus duurt 10 weken.  Deze gaan van start in januari, april en september.

Volgende Cursus ?

De volgende cursus begint op: 

maandag 17 september (voorlopig)van 19.30 tot 22.00 u, te 2018 Antwerpen

De volgende cursus begint op: 

woensdag 18 aprilvan 19.30 tot 22.00 u, te 1050 Brussel

Zie begindata, tijdstip & locatie.  
Stuur een E-mail voor verdere  informatie

Locatie

Van Schoonbekestraat 148
2018 Antwerpen

Gachardstraat 43
1050 Brussel

Zie ook locaties 

Wat heb je nodig?

De nadruk ligt op de krachtigste leraar van allen : je eigen ervaring.  Wat je zelf moet opbrengen is een onderzoekende geest en een belangstelling voor het onderwerp.

Lesgeld

Lesgeld voor een trimester €90 (onder de 25 jaar: €40).

Voor al je vragen over lesgeld, contacteer : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Inschrijven 

Om online in te schrijven, volg deze link

Schrijf nu in

Je kan ook inschrijven vanaf een kwartier  voor de eerste les. Lesgeld betaalbaar voor de eerste les.

 

 

 

Cursus Praktische Filosofie

 

Deze inspirerende en uitdagende cursus Praktische Filosofie van 10 weken vindt plaats op maandagavond te Antwerpen, in een lokaal van het Oost West Centrum, Van Schoonbekestraat 148 Antwerpen, en op woensdagavond te Brussel, Gachardstraat 43.

 

De cursus biedt beproefde principes aan die ons bewuster en meer verbonden kunnen maken.  Het is een gelegenheid om deel te nemen aan een levendig gesprek met gelijkgezinde mensen.

 

Schrijf nu in

 

Klik hier om een plaats te reserveren voor de volgende cursus die begint op:

 

maandag 17 september (voorlopig), 2018van 19.30 tot 22.00 u, te 2018 Antwerpen,

Van Schoonbekestraat 148 

woensdag 18 april 2018van 19.30 tot 22.00 u, te 1050 Brussel,

Gachardstraat 43 

 

Vragen?

 

Graag beantwoorden we alle vragen die u mocht hebben over onze cursussen en onze activiteiten.

 

Gebruik gewoon de Contactpagina, of stuur ons een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Een unieke kans om te proeven van Praktische Filosofie

  

Nu verlaagd lesgeld in april 2018: €90 (i.p.v. €135, normaal trimestrieel lesgeld); onder 25 jaar: €40.

 

Het lesgeld is terugbetaalbaar indien de cursist de lessen niet verderzet na de 3de les.

 

 

Copyright © 2014 School voor Filosofie. All Rights Reserved. - Privacy  - Disclaimer