Cursussen

Nieuws

Over Ons

Contact

MEDITATIE 

Waarom Mediteren ?

Vandaag is meditatie meer en meer vanzelfsprekend en wordt het weldoende effect ervan erkend.  Meditatie wordt zelfs toegepast in domeinen zoals leiderschapstraining, topsport en emotionele intelligentie.
meditatie

Net zoals nachtrust essentieel is voor je fysieke welzijn, zo is de rust die beschikbaar is in meditatie essentieel voor het welzijn van geest en hart.

De School biedt sinds vele jaren dezelfde authentiek en eenvoudige meditatiemethode aan. Ze is natuurlijk, makkelijk aan te leren en kan beoefend worden in het kader van een gewoon dagelijks leven.

Vanuit de diepe rust en totale vrede van diepe meditatie, komt de menselijke geest tot bloei. Innerlijke vrede en stabiliteit nemen toe. Het leven wordt meer harmonious. Ons gewaarzijn breidt zich uit. Efficiëntie neemt toe. Creativiteit komt tot leven.

 
Innerlijke stabiliteit – het hoofd bieden aan de druk en de uitdagingen van het leven

De vereisten van het leven kunnen maken dat het lijkt alsof er voor niets of niemand nog ruimte is.

Met meditatie is het mogelijk om tot een punt van stilte te komen waarin we ons ware Zelf kunnen ervaren dat onveranderlijk is.

Dit helpt om standvastigheid in het leven te vinden. Dit laat je toe om het leven door te komen, zonder dat het een dolle rit wordt.

Meditatie lost de stress, de druk en de moeilijkheden op.

Op een punt van stilte en evenwicht blijven, laat ons toe om een antwoord te bieden aan de wereld en in de wereld te leven zonder opgejaagd te worden en de wereld te moeten ondergaan.
 

Innerlijke vrede

Meditatie leidt tot vrede. De vrede van je eigen ware Zelf.

Het is een vrede die de wereld hard nodig heeft. De wereld waar er zovele conflicten en spanningen zijn: innerlijk in individuen en in gezinnen en tussen volkeren.

Deze innerlijke vrede is een erg waardevol en belangrijk goed.

Als we die vrede regelmatig en diep kunnen ervaren, kan ze ons helpen ons terug meer mens te maken, onze innerlijke spanningen en conflicten op te lossen en kunnen we harmonieuzer omgaan met anderen. 

Toenemend gewaarzijn en vrijheid – efficiënter en creatiever worden

Mediteren betekent niet dat je je terugtrekt uit de wereld. Het is in wezen erg praktisch.

Het helpt ons bekwamer te worden – onze talenten ten volle te waarderen en ze vollediger en creatiever te gebruiken.

 

Wat is Meditatie?

De School biedt een system van mantra meditatie aan dat sinds eeuwen in gebruik is. In de meditatie fungeert de mantra als het centrum van je aandacht en brengt je zo tot innerlijke vrede.

De meditatie begint bij het fysieke lichaam dat stil, rechtop en in evenwicht wordt gebracht. Tijdens het mediteren vertraagt de ademhaling van nature, de zintuigen trekken zich terug en de geest valt stil. En dan brengt de mantra je tot het stille centrum van jezelf.

In al haar eenvoud is de meditatie niet meer dan zitten en luisteren.

 

De School en Meditatie

Studenten die de cursus Praktische Filosofie verderzetten na het eerste trimester, krijgen de gelegenheid meditatie aan te vatten in hun tweede of derde jaar (met de mogelijkheid dit eerder te doen op verzoek van de student). De meditatie helpt om innerlijke vrede, stilte en helderheid van geest te bewerkstelligen, en ook om fijnere energie ter beschikking te hebben voor praktisch gebruik in het dagelijkse leven.

De School begeleidt mensen sinds meer dan veertig jaar in meditatie. In de begintijd was in het Westen niet veel geweten over deze methode, maar dat is sindsdien veranderd. Hoewel meditatie een plaats heeft verworven in onze cultuur, kan de variëteit aan beschikbare technieken een beetje verbijsterend zijn voor iemand die op zoek is naar een authentieke weg.


De School heeft de meditatie methode ontvangen via de instructie en begeleiding van het hoofd van de Advaita Vedanta Traditie in het noorden van India, de toenmalige Shankaracharya van Jyotir Math. Hij is aanwijzingen en raad blijven geven tot aan zijn dood in 1997. De School heeft van bij het begin de meditatie beschikbaar willen maken voor iedereen die vrijheid, de volle diepgang van het bestaan en een dieper begrip van zichzelf verlangt.

Ook vandaag blijft de School dezelfde eenvoudige methode aanbieden die ze al die jaren geleden ontving. Het is een authentieke en zeer eenvoudige methode, natuurlijk, makkelijk te leren en ze kan beoefend worden in combinatie met de vereisten van een hedendaags bestaan.

 

Citations over Meditatie 

"Tenzij men rust geniet in liefde en geluk, kan men niet overleven, net zoals het lichaam niet kan overleven zonder slaap. Meditatie biedt rust, en brengt mensen tot zaligheid in het Zelf, zodat ze nieuwe en verse levenskrachten kunnen opdoen."
"Meditatie is de activiteit die alle activiteiten tot stilte brengt, zodat volledige vrede ervaren kan worden. Tenslotte realiseert men zich dat er in het geheel geen activiteit is. Alles is rustig, stil, vol van vreugde en zaligheid."
“Wanneer men de meditatie vestigt, komt men bij de bron van alle gelukzaligheid, bewustzijn en waarheid.  Dan realiseert men z’n geheelheid.”
“Door in meditatie te gaan, herlaadt men zichzelf met fijnere energie en komt men eruit met extra energie vol van bewustzijn en gelukzaligheid.”

 

“Het uiteindelijke doel van meditatie is om deze volledige onbeweeglijkheid te bereiken of de diepe stilte, en die is zeer diep. Er is geen manier om ze te meten, ze is eindeloos.”
“In meditatie gaat men dieper en komt men tot een fase waar bijna niets beweegt, maar dit moet niet met ‘het niets’ gelijkgesteld worden, want het is in potentie het meest krachtige dat in het universum bestaat.  Zo iemand heeft eenheid bereikt en is boven dualiteit uitgestegen.  Hij of zij is in rust, vanwaaruit alle handelingen oprijzen en waarin ze vervuld worden.”

Śrī Śāntānanda Saraswatī (1913-1997) 

“Wanneer je door de dwang van omstandigheden in verwarring wordt gebracht, keer dan zo snel mogelijk tot jezelf terug en laat je niet langer dan nodig is van de wijs brengen.  Immers, door steeds weer terug te vallen op je innerlijke harmonie, zul je er steeds makkelijker toe komen.”

Marcus Aurelius 

“Op het roerloze punt van de wentelende wereld. Vlees noch vleesloos;
Van noch naar; op het roerloze punt, daar is de dans,
Maar rust noch beweging. En noem het geen verstarring,
Waar verleden en toekomst verenigd zijn. Beweging van noch naar,
Stijgen noch dalen. Indien het punt er niet was, het roerloze punt,
Zou er geen dans zijn, en er is enkel de dans.”

T S Elliot

 

Cursus Praktische Filosofie

 

Deze inspirerende en uitdagende cursus Praktische Filosofie van 10 weken vindt plaats op maandagavond te Antwerpen, in een lokaal van het Oost West Centrum, Van Schoonbekestraat 148 Antwerpen, en op woensdagavond te Brussel, Gachardstraat 43.

 

De cursus biedt beproefde principes aan die ons bewuster en meer verbonden kunnen maken.  Het is een gelegenheid om deel te nemen aan een levendig gesprek met gelijkgezinde mensen.

 

Schrijf nu in

 

Klik hier om een plaats te reserveren voor de volgende cursus die begint op:

 

maandag 17 september (voorlopig), 2018van 19.30 tot 22.00 u, te 2018 Antwerpen,

Van Schoonbekestraat 148 

woensdag 18 april 2018van 19.30 tot 22.00 u, te 1050 Brussel,

Gachardstraat 43 

 

Vragen?

 

Graag beantwoorden we alle vragen die u mocht hebben over onze cursussen en onze activiteiten.

 

Gebruik gewoon de Contactpagina, of stuur ons een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Een unieke kans om te proeven van Praktische Filosofie

  

Nu verlaagd lesgeld in april 2018: €90 (i.p.v. €135, normaal trimestrieel lesgeld); onder 25 jaar: €40.

 

Het lesgeld is terugbetaalbaar indien de cursist de lessen niet verderzet na de 3de les.

 

 

Copyright © 2014 School voor Filosofie. All Rights Reserved. - Privacy  - Disclaimer