Cursussen 

Nieuws

Over Ons

Contact

PLATO-studie

We lezen samen een dialoog van Plato en onderzoeken wat deze woorden vandaag voor ons nog kunnen betekenen. Via een close reading trachten we door te dringen tot de essentie van een tekst die aan de basis ligt van onze Westerse beschaving. Waar nodig, zal een en ander historisch gesitueerd en filosofisch geduid worden. Voorkennis is niet vereist.

“De ethiek van de dialoog is bij Plato de geestelijke oefening bij uitstek (…) De dialoog brengt geen pasklare kennis over, geen informatie, maar de gesprekspartner verwerft zijn kennis door zijn eigen inspanning, hij ontdekt haar zelf, hij denkt zelf (…) Plato’s filosofie bestaat uit het 'vormen', d.w.z. het veranderen, van individuen door, in het voorbeeld van de dialoog waaraan de lezer zich deelnemer waant, hen de eisen van de rede en uiteindelijk de norm voor het goede te laten onderzoeken.”
(Pierre Hadot, in: Filosofie als een manier van leven, p. 80-82-83)

Deze studiegroep staat open voor iedereen die interesse heeft in de filosofische vragen die Socrates en Plato onderzochten. Ook als je nog niet eerder deelnam, ben je van harte welkom! Gedurende het herfsttrimester (sept- dec. 2017) wagen we ons aan de lectuur en studie van:

ALCIBIADES I

Een gesprek tussen Socrates en de jongvolwassen Alcibiades.
Deze laatste meent alles in huis te hebben om een grote rol te spelen op het politieke toneel.
Socrates haalt die zelfgenoegzaamheid onderuit.
Wanneer ben je eigenlijk uitgerust en bekwaam om zulke rol op je te nemen? Welke kennis is daartoe noodzakelijk? Wat betekent 'zorg dragen voor' ? En waar dien je – voor alles – zorg voor te dragen?
'Ken uzelf' staat op de gevel van de tempel in Delphi.
Socrates zegt: Als we die kennis hebben, dan zouden we wellicht weten hoe we voor onszelf moeten zorgen; maar zonder die kennis nooit!
Socrates moedigt voortdurend aan om vol te houden, door te gaan met oefenen en onderzoeken... Ken uzelf! Wie zijn wij, eigenlijk? 

We lezen we op volgende data, telkens op zaterdag :
7 en 28 oktober, 4 en 18 november en 2 december 2017.
Telkens van 10u45 tot 12u15. 

Waar? Het Schoolhuis in de Gachardstraat 43, 1050 Brussel.
Kost: geen, voor wie al voor de filosofieles betaalt / 50 Euro voor degenen die enkel deze Plato-studie volgen.

 

Wil je deelnemen? Laat het Ilse Vanbinnebeek weten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Cursus Praktische Filosofie

 

Deze inspirerende en uitdagende cursus Praktische Filosofie van 10 weken vindt plaats op maandagavond te Antwerpen, in een lokaal van het Oost West Centrum, Van Schoonbekestraat 148 Antwerpen, en op woensdagavond te Brussel, Gachardstraat 43.

 

De cursus biedt beproefde principes aan die ons bewuster en meer verbonden kunnen maken.  Het is een gelegenheid om deel te nemen aan een levendig gesprek met gelijkgezinde mensen.

 

Schrijf nu in

 

Klik hier om een plaats te reserveren voor de volgende cursus die begint op:

 

maandag 15 januari 2018van 19.30 tot 22.00 u, te 2018 Antwerpen,

Van Schoonbekestraat 148 

woensdag 17 januari 2018van 19.30 tot 22.00 u, te 1050 Brussel,

Gachardstraat 43 

 

Vragen?

 

Graag beantwoorden we alle vragen die u mocht hebben over onze cursussen en onze activiteiten.

 

Gebruik gewoon de Contactpagina, of stuur ons een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Een unieke kans om te proeven van Praktische Filosofie

  

Nu verlaagd lesgeld in januari 2017: €90 (i.p.v. €135, normaal trimestrieel lesgeld); onder 25 jaar: €40.

 

Het lesgeld is terugbetaalbaar indien de cursist de lessen niet verderzet na de 3de les.

 

 

Copyright © 2014 School voor Filosofie. All Rights Reserved. - Privacy  - Disclaimer